Από την καλλιέργεια στην απόλαυση

1. Καλλιέργεια

Οι καρποί του καφέ προέρχονται από τα δέντρα του γένους Καφέα. Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί 124 είδη, από τα οποία μόνο η Arabica και η Robusta καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς. Το καφεόδεντρο φύεται σε περίπου 70 χώρες, κοντά στη ζώνη του Ισημερινού και απαιτεί τροπικό κλίμα και υψηλό υψόμετρο, τα οποία καθορίζουν την ποιότητα και τη γεύση του καφέ. Ο «κόκκος καφέ» είναι ο σπόρος του καφεόδεντρου, ο οποίος ωριμάζοντας γίνεται κόκκινος και φτάνει στο μέγεθος ενός κερασιού.

2. Arabica ή Robusta

Ο καφές της ποικιλίας Arabica είναι απαλός και αρωματικός, και αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Τα καφεόδεντρα αυτά μεγαλώνουν σε μεγάλα υψόμετρα και είναι πολύ ευαίσθητα στις κλιματολογικές συνθήκες. Το υπόλοιπο 30% της παγκόσμιας παραγωγής αποτελείται από την ποικιλία Robusta, ο κόκκος της οποίας είναι πολύ πιο ανθεκτικός, και περιέχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον κόκκο της Arabica.

3. Συγκομιδή

Σ’ όποια εποχή του χρόνου κι αν βρισκόμαστε, πάντα γίνεται συγκομιδή της Arabica και της Robusta σε κάποιο σημείο του πλανήτη. Ένα υγιές καφεόδεντρο παράγει από 1 έως 5 κιλά καρπούς ανά εποχή. Για την παραγωγή 1 κιλού κόκκων καφέ, χρειαζόμαστε περίπου 5 με 6 κιλά καρπούς, οι οποίοι συλλέγονται είτε με το χέρι, είτε μηχανικά, με τη χρήση ειδικών οχημάτων.

4. Επεξεργασία

Για να απομονώσουμε τους πράσινους κόκκους, τα κεράσια του καφέ πρέπει να υποστούν επεξεργασία, μια διαδικασία που πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, για να μην καταστραφούν οι καρποί. Οι καρποί του καφέ έχουν πιο γλυκιά γεύση όταν είναι ώριμοι, και η επεξεργασία τους πρέπει να γίνει μέσα σε μερικές ώρες από τη συγκομιδή, ώστε να διατηρηθεί η ποιότητά τους.

5. Αποκαφεϊνοποίηση

Η καφεΐνη είναι μια άοσμη, ελαφρώς πικρή ουσία. Στη φυσική μορφή του καφέ, αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό που, μόλις καταναλωθεί, επιδρά άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και αποβάλλεται εξίσου γρήγορα από τον οργανισμό. Η μέθοδος απομάκρυνσης της καφεΐνης από τους πράσινους κόκκους του καφέ πριν το καβούρδισμα ονομάζεται αποκαφεϊνοποίηση.

6. Καβούρδισμα

Θεωρείται το σημαντικότερο στάδιο και απαιτεί ταλέντο από τον καφεκόπτη . Με το καβούρδισμα οι κόκκοι αλλάζουν μορφή και μέγεθος αναδίδοντας άρωμα. Στα πρώτα λεπτά, ο καφές κιτρινίζει ενώ το νερό που περιέχουν οι κόκκοι εξατμίζεται. Σύντομα ακούγεται το πρώτο «κρακ», του κόκκου που σκάει και αποτελεί μια ηχητική «πληροφορία» σε συνδυασμό με την όψη και το άρωμα των κόκκων για το στάδιο του καβουρδίσματος. Ένα δεύτερο «κρακ» ακούγεται 3 με 5 λεπτά αργότερα, όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί.

7. Αρωματισμός

Η διαδικασία αρωματισμού πραγματοποιείται 4 με 5 μέρες μετά το καβούρδισμα, για να έχουν προλάβει οι κόκκοι να αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα που συνεχίζουν να παράγουν. Πρόκειται για φυτικά αρώματα, τα οποία έχουν σαν βάση τους τα έλαια ή την αλκοόλη. Τα αρωματικά υγρά αναμειγνύονται και επικαλύπτουν τους καβουρδισμένους κόκκους. Τα αρώματα απελευθερώνονται και αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο, όταν αλέθεται και παρασκευάζεται ο καφές.

8. Παραγωγή Στιγμιαίου Καφέ

Η παραγωγή του στιγμιαίου καφέ ακολουθεί όλα τα στάδια επεξεργασίας μέχρι και την άλεση, όπου διαφορετικές ποικιλίες καβουρδισμένου καφέ ενώνονται, φτιάχνοντας ένα χαρμάνι, το οποίο αλέθεται και ενώνεται με ζεστό νερό, δημιουργώντας μια πελώρια κούπα καφέ. Το μείγμα που προκύπτει φιλτράρεται προκειμένου να αφαιρεθούν όλα τα μη διαλυτά σωματίδια. Έπειτα, η υγρασία του μείγματος αφαιρείται σταδιακά με ζεστό ή ψυχρό αέρα, δημιουργώντας την τελική σκόνη στιγμιαίου καφέ.

9. Χαρμάνιασμα

Χαρμάνι είναι το μείγμα κόκκων καφέ από διάφορες ποικιλίες, ενώ ο καφές συγκεκριμένης προέλευσης (μονοποικιλιακός) είναι ο καφές που προέρχεται από μια χώρα, ένα συνεταιρισμό ή μια φάρμα. Το χαρμάνιασμα συνδυάζει χαρακτηριστικά από διαφορετικούς καφέδες, ώστε να δημιουργηθεί το «ιδανικό» φλιτζάνι. Στο βιομηχανικό κλάδο, τα συστατικά και οι αναλογίες στα χαρμάνια είναι μυστικά που «φυλάσσονται» καλά, και οι συσκευασίες δεν αναγράφουν το είδος ή την προέλευση των κόκκων.

10. Συσκευασία & Διακίνηση

Οι εχθροί του καφέ είναι το οξυγόνο, η ζέστη, το φως, η υγρασία και οι έντονες οσμές. Από το καβούρδισμα μέχρι τη διάθεση, δεν θα πρέπει να περάσουν πάνω από 15 ημέρες. Στα Καφεκοπτεία Λουμίδη, όλοι οι καφέδες σφραγίζονται σε συσκευασίες προστατευτικής ατμόσφαιρας, με ειδική βαλβίδα που επιτρέπει την εκτόνωση του διοξειδίου του άνθρακα χωρίς, παράλληλα, να εισέρχεται οξυγόνο. Έτσι, ο καφές διατηρείται πραγματικά αναλλοίωτος, αρωματικός και φρέσκος έως και 12 μήνες.

11. Άλεση

Σκοπός της άλεσης είναι η σύνθλιψη των κόκκων, προκειμένου το νερό να εκχυλίσει το μέγιστο των ουσιών του καφέ. Για κάθε τύπο καφέ χρησιμοποιείται και η αντίστοιχη μηχανή άλεσης. Η ποιότητα της άλεσης επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του καφέ έτσι είναι απαραίτητη η ορθή λειτουργία, η ρύθμιση και η συντήρηση του μύλου. Αφού αγοραστεί, ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, μακριά από έντονες οσμές, έως και δύο βδομάδες από την ημέρα άλεσης του.

12. Παρασκευή

Ένα φλιτζάνι καφέ αποτελείται από 98% έως 99% νερό, η ποιότητα του οποίου παίζει, σημαντικό ρόλο στη γεύση: το νερό θα πρέπει, λοιπόν, να είναι διαυγές και να μη μυρίζει. Ο συνδυασμός των μεταλλικών στοιχείων, των αλάτων και των μετάλλων που μπορεί να επηρεάσουν το ρόφημα γίνονται αντιληπτά είτε με το μάτι, είτε στη γεύση. Η ποιότητα εξαρτάται επίσης από την ποιότητα και τη φρεσκάδα των κόκκων, την άλεση, τη μηχανή και την κούπα ή το φλιτζάνι.

13. Το Ιδανικό Φλιτζάνι Καφέ

Στη βιομηχανία του καφέ χρησιμοποιείται η μέθοδος της γευστικής δοκιμής, για τον έλεγχο της ποιότητας των κόκκων. Ο καφές βαθμολογείται από το 0 έως το 100, με βάση τα γευστικά του χαρακτηριστικά και το πλήθος των ελαττωμάτων του. Η διαδικασία του «cupping» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας: η αξιολόγηση του αρώματος του φρεσκοαλεσμένου καφέ, το σώμα, η γεύση, το άρωμα στο φλιτζάνι αλλά και η επίγευση, αποτελούν τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την «προσωπικότητα» του καφέ.

Εντός Αττικής

Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται στο Νομό Αττικής μέσω της εταιρείας Courier Center εντός 1-2 εργάσιμων ημερών. 

Εκτός Αττικής

Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της εταιρείας Courier Center εντός 3-6 εργάσιμων ημερών. H μεταφορική εταιρεία Courier Center, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραδόσεων εκτός Αττικής, συνεργάζεται με την εταιρεία Speedex.

Αν η παραγγελία σας αδυνατεί να παραδοθεί με επιτυχία στη διεύθυνση που δηλώσατε, η μεταφορική εταιρεία με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη παράδοση των προϊόντων, συνεργάζεται με την εταιρεία Clever Services, η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένα καταστήματα clever point στην Ελλάδα με διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Για αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά κόστη είναι δωρεάν. Για αγορές κάτω των 30€ η επιβάρυνση για τα μεταφορικά είναι 2,50€. Η υπηρεσία της αντικαταβολής είναι διαθέσιμη με επιβάρυνση 1€. Για τα κάτωθι προϊόντα ισχύει επιπλέον επιβάρυνση μεταφορικών λόγω ογκομετρικού βάρους. Το τελικό κόστος των μεταφορικών υπολογίζεται αυτόματα στο check out.

Συνθέσεις Δώρων «Καφεκοπτεία Λουμίδη»
Greek Coffee Kit Ελληνικού Καφέ | Μεγάλο 
Αυτόματη Καφετιέρα Ελληνικού BEKO

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΣΩ E-SHOP:

Αφού ολοκληρώσετε την παραγγελία σας και την επιβεβαίωση της πληρωμής, η παραγγελία θεωρείται ως "αποδεκτή" και θα λάβετε ένα e-mail “Επιβεβαίωση Παραγγελίας”.

Στην περίπτωση που δεν λάβετε το επιβεβαιωτικό e-mail της παραγγελίας, συνιστούμε να ελέγξετε εάν το e-mail έχει μπει στο φάκελο της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Αν τελικά δεν το έχετε λάβει συνιστούμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας +30 210 3214426.

Το e-mail "Επιβεβαίωσης" και "Αποστολής" της παραγγελίας δεν αποτελεί νόμιμη απόδειξη. Το τελικό τιμολόγιο/απόδειξη περιλαμβάνεται στη συσκευασία της παραγγελίας σας.

Οι παραγγελίες παραλαμβάνονται από την συνεργαζόμενη εταιρεία courier κατάλληλα συσκευασμένες με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Οι ανωτέρω χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αποστολή των προϊόντων σας το συντομότερο δυνατόν. Η εταιρεία δεν ευθύνεται για καθυστερήσεις στην παράδοση της παραγγελίας που οφείλονται σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως πχ. απεργίες, έντονα καιρικά φαινόμενα κτλ. ή σε περιπτώσεις που οφείλονται σε καθυστερήσεις της συνεργαζόμενης εταιρείας courier.

Κατά την παραλαβή της παραγγελίας σας, θα πρέπει να ελέγχετε τα προϊόντα.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες δύναται να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας που έχετε δηλώσει με σκοπό την ενημέρωση της κατάστασης της παραγγελίας σας αλλά και για ερευνητικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής online παραγγελίας από φυσικό κατάστημα ή με διαφορετικό τρόπο εκτός από την προεπιλεγμένη υπηρεσία courier.