Αισθάνεσαι coffee expert; Πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για τον καφέ;
Στα Καφεκοπτεία Λουμίδη γνωρίζουμε ότι ο καφές είναι επιστήμη και ότι όπως κάθε γευστικός θησαυρός, έτσι και αυτός έχει πολλά μυστικά, που μπορούν να κάνουν την εμπειρία ενός coffee lover απλά μοναδική.
Με τους πιο ποιοτικούς καφέδες των Καφεκοπτείων Λουμίδη και επιλέγοντας ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα από αξεσουάρ παρασκευής, αποθήκευσης μεταφοράς και σερβιρίσματος θα μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου μοναδικό καφέ, ακριβώς όπως τον θέλεις εσύ!
Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι λάτρης του είδους, θα συμφωνήσεις πως δεν αρκεί μόνο η πρώτη ύλη! Ακόμα και εάν έχεις επιλέξει τον πιο ιδιαίτερο καφέ με τα πιο ιδιαίτερα αρώματα και γευστικά προφίλ, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα!
Χρησιμοποίησε το σωστό νερό
Το μεγαλύτερο ποσοστό του καφέ είναι νερό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Μπορεί το νερό της βρύσης να αποτελεί την εύκολη λύση, σίγουρα όμως δεν είναι η καλύτερη μιας και περιέχει άλατα και άλλες ουσίες που μπορούν να αλλοιώσουν την εκχύλιση και κατ΄ επέκταση την ίδια τη γεύση του καφέ.
Φρεσκοκομμένος καφές
Ο φρεσκοκομμένος καφές κρατά όλα τα αρώματα και τη γεύση του. Γι’ αυτό και οι καφέδες μας αλέθονται τη στιγμή της αποστολής τους, ώστε να τους παραλάβεις φρέσκους και γεμάτους με άρωμα και γεύση.
Αποθήκευση καφέ
Αποθήκευσε σωστά τον καφέ σου και διατήρησε τη γεύση και τα αρώματά του αναλλοίωτα.
Μόλις ανοίξεις τη συσκευασία του βάλε τον αγαπημένο σου καφέ σε ένα αεροστεγές γυάλινο ή κεραμικό δοχείο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Ο καφές απορροφά εύκολα την υγρασία με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται εύκολα η γεύση του, επομένως θα πρέπει να αποφύγεις την αποθήκευσή του σε ψυγείο ή άλλα μέρη με υγρασία.
Μην ξεχνάς… Αγόραζε όση ποσότητα χρειάζεσαι και όχι περισσότερη από αυτή που χρησιμοποιείς. Έτσι θα μπορείς να πίνεις κάθε μέρα φρέσκο καφέ.
Τι πρέπει να προσέξεις για να έχεις έναν απολαυστικό espresso; Πώς μπορείς να φτιάξεις τον τέλειο καφέ φίλτρου; Πώς γίνεται το απόλυτο καϊμάκι; Τελικά, ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να χτυπάς σωστά έναν φραπέ;
Εκτός από τα γενικά tips του καφέ πάμε να μάθουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους ξεχωριστά!
Ελληνικός
Υπομονή, μεράκι και φυσικά τα “σωστά εργαλεία”! Αυτά χρειάζεσαι για να έχεις έναν τέλειο ελληνικό καφέ! Μην αγχώνεσαι ακόμα και εάν δε γνωρίζεις τα μυστικά επιτυχίας του ελληνικού καφέ, το Greek Coffee Kit είναι εδώ για να στα μάθει! Αποτελεί το starter pack για όσους θέλουν να μυηθούν σε ένα μοναδικό ταξίδι με αυθεντικά αρώματα και γεύσεις ελληνικού καφέ!
Και εάν θες το τέλειο καϊμάκι… Μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει απομάκρυνέ τον από τη φωτιά και χτύπα το μπρίκι 2-3 φορές ελαφριά, στον πάγκο της κουζίνας σου. Έτσι ο φουσκωμένος καφές κάθεται για λίγο. Επαναφέρεις αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει τον βγάζεις αμέσως!
Espresso Cappuccino
Για να μπορέσεις να απολαύσεις τον αγαπημένο σου espresso, δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι: “Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά”. Όταν η μηχανή του espresso δεν καθαρίζεται σωστά μένουν κάποια έλαια τα οποία μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση του ροφήματός σου, προσδίδοντάς του μια πιο πικρή γεύση. Μην ξεχνάς λοιπόν να καθαρίζεις τη μηχανή σου κάθε μέρα και μάλιστα με ειδικό υγρό ώστε να μην πιάνει άλατα.
Τέλειο αφρόγαλα; Τα δυο στοιχεία που πρέπει να προσέξεις όταν φτιάχνεις αφρόγαλα είναι το θερμόμετρο και ο στροβιλισμός. Θυμήσου ότι όσο ζεσταίνεται το γάλα γίνεται όλο και πιο γλυκό. Όταν όμως ζεσταθεί περισσότερο από όσο πρέπει τότε δημιουργεί ένα καμένο άρωμα και μια ξινή γεύση. Εάν δε θέλεις καθόλου φυσαλίδες στο αφρόγαλα προσάρμοσε με τέτοιο τρόπο το ακροφύσιο ώστε να μη δημιουργεί στροβιλισμούς.
Φίλτρου
Χάρτινο Φίλτρο
Για να αποφύγεις τη γεύση του “χαρτιού” στον καφέ σου βρέξε πριν χρησιμοποιήσεις το χάρτινο φίλτρο με λίγο ζεστό νερό εξουδετερώνοντας κάθε δυσάρεστη γεύση και άρωμα.
Χρησιμοποιούμε το σωστό νερό
Πρόσθεσε τη σωστή αναλογία καφέ-νερού. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε λίτρο νερού αναλογούν 50-65 γραμμάρια καφέ, αυτό σημαίνει περίπου 2 κοφτές κουταλιές της σούπας καφέ για κάθε φλιτζάνι 300 ml.
Ετοιμάζουμε μόνο όσο καφέ πιστεύουμε ότι θα καταναλώσουμε
Ο καφές που μένει στην κανάτα για περισσότερο από μια ώρα αναπτύσσει έντονη οξύτητα που κανείς δε θα ήθελε να γευτεί.
Στιγμιαίος
Προσοχή με τον αφρό! Τόσο όσο…
Για να μην έχεις έναν κρύο στιγμιαίο καφέ με περισσότερο αφρό από όσο πρέπει, βάλε πρώτα το νερό και μετά βάλε τον καφέ και τη ζάχαρη. Με λίγα παγάκια και ένα «γενναίο» χτύπημα, για 10’’ δεύτερα έχεις εύκολα τον πιο ποιοτικό και δροσερό καφέ στο ποτήρι σου, με τον ιδανικό αφρό!
Τέλος, το μάθημα, ώρα για μια “απολαυστική” δοκιμή!
Μπες στο www.kl.gr επίλεξε τον αγαπημένο σου φρεσκοκκομένο καφέ και χάρισε στον εαυτό σου μοναδικές στιγμές απόλαυσης!
Ένα κλικ είναι αρκετό για να απολαύσεις φρεσκοκομμένο καφέ στο σπίτι σου!