Η «σκοτεινή» ιστορία πίσω από την Black Friday


H Black Friday πλησιάζει! Γνωρίζεις όμως την ιστορία της;

Είναι γεγονός ότι έχουν δοθεί πολλές ενδιαφέρουσες ερμηνείες για να εξηγήσουν το πως προήλθε ο όρος Black Friday! Και όχι, δεν ονομάζεται black γιατί οι καταστηματάρχες τα “βάφουν μαύρα” μιας και πρέπει να πραγματοποιήσουν εκπτώσεις όπως άλλωστε προστάζει η ημέρα!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διάφοροι επιχειρηματίες έχουν κατορθώσει να δώσουν μια θετική έννοια στον όρο «Black Friday» και να την μετατρέψουν σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς θεσμούς πραγματοποιώντας σημαντικές προσφορές. Όμως ο όρος αυτός δεν είχε πάντα θετική σημασία.

Από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου…

Η πρώτη εμφάνιση του όρου «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς χρυσού στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Πιο συγκεκριμένα, δυο πολύ γνωστοί χρηματιστές της Wall Street, ο Jay Gould και ο Jim Fisk προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν με σκοπό να ανέβει η τιμή του και μετά να τον πουλήσουν σε υπέρογκο ποσό βγάζοντας ένα πολύ μεγάλο κέρδος.

Ήταν όμως εκείνη την Παρασκευή που η συνωμοσία τους τελικά αποκαλύφθηκε με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να γνωρίσει κατακόρυφη πτώση της τάξεως των 30 μονάδων οδηγώντας στην χρεοκοπία πολλούς εκατομμυριούχος της Wall Street. Η οικονομία υπέστη τεράστια ζημιά.

…στην ανησυχία της αστυνομίας

Ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε επίσης την περίοδο του ’50 ή του ’60 από τους αστυνομικούς της Φιλαδέλφειας των Η.Π.Α., οι οποίοι και ανησυχούσαν ιδιαίτερα εκείνη την ημέρα εξαιτίας της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης και της κοσμοσυρροής στα καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Την ημέρα αυτή σημειώνονταν πολλά ατυχήματα από τους διάφορους καταναλωτές που έσπευδαν να ψωνίσουν.

…στα λογιστικά βιβλία των εμπόρων

Η θετική έννοια το όρου «Black Friday» συνδέεται με το μαύρο μελάνι και τα κέρδη από τις αυξημένες πωλήσεις των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι έμποροι συνήθιζαν να γράφουν στα λογιστικά τους βιβλία με μαύρο μελάνι τα κέρδη και με κόκκινο μελάνι τις ζημιές και τα έξοδα. Την ημέρα όμως μετά τη γιορτή των ευχαριστιών, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, οι καταναλωτές ξόδευαν μεγάλα ποσά στις αγορές τους με αποτέλεσμα τα καταστήματα να καταγράφουν υψηλά κέρδη τα οποία και γράφονταν στα λογιστικά τους βιβλία με μαύρο μελάνι!

Και στον σημερινό εμπορικό θεσμό

Καθώς τα χρόνια περνούσαν ο θεσμός της «Black Friday» αποκτούσε όλο και περισσότερους οπαδούς με πολλούς από τους καταναλωτές να δημιουργούν τεράστιες ουρές ακόμα και να «στρατοπεδεύουν» έξω από τα καταστήματα από τα ξημερώματα, για να προλάβουν να αποκτήσουν το προϊόν που επιθυμούσαν πριν εξαντληθεί!

Στην Ελλάδα, η Black Friday εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2015! Στην πραγματικότητα πρόκειται για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί σαν την ημέρα που τα καταστήματα πραγματοποιούν σημαντικές προσφορές δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιούν πολύ μεγάλες αγορές με σημαντικές εκπτώσεις.

H φετινή Black Friday στα Καφεκοπτεία Λουμίδη μας βρίσκει να κόβουμε εκτός από καφέ… και τις τιμές!

Για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις φετινές μας προσφορές, δεν χρειάζεται να φύγεις από την άνεση του σπιτιού σου! Επισκέψου το www.kl.gr και πρόλαβε έκπτωση 15% σε όλους τους καφέδες μας και σε επιλεγμένα προϊόντα με την αγορά 2 και άνω τεμαχίων!


Εντός Αττικής

Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται στο Νομό Αττικής μέσω της εταιρείας Courier Center εντός 1-2 εργάσιμων ημερών. 

Εκτός Αττικής

Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της εταιρείας Courier Center εντός 3-6 εργάσιμων ημερών. H μεταφορική εταιρεία Courier Center, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραδόσεων εκτός Αττικής, συνεργάζεται με την εταιρεία Speedex.

Αν η παραγγελία σας αδυνατεί να παραδοθεί με επιτυχία στη διεύθυνση που δηλώσατε, η μεταφορική εταιρεία με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη παράδοση των προϊόντων, συνεργάζεται με την εταιρεία Clever Services, η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένα καταστήματα clever point στην Ελλάδα με διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Για αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά κόστη είναι δωρεάν. Για αγορές κάτω των 30€ η επιβάρυνση για τα μεταφορικά είναι 2,50€. Η υπηρεσία της αντικαταβολής είναι διαθέσιμη με επιβάρυνση 1€. Για τα κάτωθι προϊόντα ισχύει επιπλέον επιβάρυνση μεταφορικών λόγω ογκομετρικού βάρους. Το τελικό κόστος των μεταφορικών υπολογίζεται αυτόματα στο check out.

Συνθέσεις Δώρων «Καφεκοπτεία Λουμίδη»
Greek Coffee Kit Ελληνικού Καφέ | Μεγάλο 
Αυτόματη Καφετιέρα Ελληνικού BEKO

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΣΩ E-SHOP:

Αφού ολοκληρώσετε την παραγγελία σας και την επιβεβαίωση της πληρωμής, η παραγγελία θεωρείται ως "αποδεκτή" και θα λάβετε ένα e-mail “Επιβεβαίωση Παραγγελίας”.

Στην περίπτωση που δεν λάβετε το επιβεβαιωτικό e-mail της παραγγελίας, συνιστούμε να ελέγξετε εάν το e-mail έχει μπει στο φάκελο της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Αν τελικά δεν το έχετε λάβει συνιστούμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας +30 210 3214426.

Το e-mail "Επιβεβαίωσης" και "Αποστολής" της παραγγελίας δεν αποτελεί νόμιμη απόδειξη. Το τελικό τιμολόγιο/απόδειξη περιλαμβάνεται στη συσκευασία της παραγγελίας σας.

Οι παραγγελίες παραλαμβάνονται από την συνεργαζόμενη εταιρεία courier κατάλληλα συσκευασμένες με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Οι ανωτέρω χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αποστολή των προϊόντων σας το συντομότερο δυνατόν. Η εταιρεία δεν ευθύνεται για καθυστερήσεις στην παράδοση της παραγγελίας που οφείλονται σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως πχ. απεργίες, έντονα καιρικά φαινόμενα κτλ. ή σε περιπτώσεις που οφείλονται σε καθυστερήσεις της συνεργαζόμενης εταιρείας courier.

Κατά την παραλαβή της παραγγελίας σας, θα πρέπει να ελέγχετε τα προϊόντα.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες δύναται να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας που έχετε δηλώσει με σκοπό την ενημέρωση της κατάστασης της παραγγελίας σας αλλά και για ερευνητικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής online παραγγελίας από φυσικό κατάστημα ή με διαφορετικό τρόπο εκτός από την προεπιλεγμένη υπηρεσία courier.