Η μαγεία των χριστουγεννιάτικων γλυκών


Η μαγεία των Χριστουγέννων, βρίσκεται πλέον παντού! Γυαλίζει αστερόσκονη και μυρίζουν φουρνιστά κουραμπιεδάκια και απολαυστικά μελομακάρονα. Τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τρεμοπαίζουν χαρούμενα και ο ρυθμός των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών μας ξεσηκώνει ευχάριστα. Οι γιορτές είναι γεμάτες αγάπη, όπως άλλωστε και τα γλυκά.

 Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με δυο ωραίες μυρωδιές και μια νόστιμη λιχουδιά.

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν μια διαφορετική μαγεία. Δεν αντιπροσωπεύουν απλά την ευχαρίστηση του ουρανίσκου μας, αλλά φέρνουν στο μυαλό μας και εικόνες των παιδικών μας χρόνων. Είναι η σύνδεσή μας με το παρελθόν, με την οικογένειά μας. Είναι η παράδοση που δε σβήνει! 

Τα Χριστούγεννα μας γεμίζουν συναισθήματα, αναμνήσεις και μοναδικές στιγμές που βιώνουμε με γλυκύτητα ! Καμιά άλλη μεγάλη γιορτή του χρόνου δεν έχει δύο τόσο ισχυρούς γλυκούς «πρεσβευτές», όπως είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες για τη γιορτή των Χριστουγέννων!

Ποια ήταν όμως η διαδρομή των δύο γλυκισμάτων, πριν βρουν τον δρόμο τους για τις γιορτινές πιατέλες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές αποτελεί ένα τραγανό γλύκισμα με καβουρδισμένο αμύγδαλο που σερβίρεται πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Και μπορεί στην περίπτωση αυτή η περιγραφή να περιττεύει, καθώς όλοι τον γνωρίζουν, αυτό όμως που οι περισσότεροι αγνοούν είναι την καταγωγή του. 

Το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, μας πηγαίνει πίσω στον 7ο αιώνα στην περιοχή της Περσίας, με τον Λίβανο να διεκδικεί και αυτός την πατρότητα του.

Η λέξη κουραμπιές, προέρχεται από την τουρκική kurabuye ή καλύτερα την αραβική qurabiya και στην πραγματικότητα σημαίνει «διπλοφουρνιστό». Στην Τουρκία συναντάμε αντίστοιχα γλυκά, όπως και στην Αλβανία, ενώ διαφορετικές εκδοχές βρίσκουμε και στα ισπανόφωνα κράτη με το ονομαστό «πολβορόν» αλλά και στην Αγγλία με το κλασικό «shortbread» που παρασκευάζεται με παρόμοια τεχνική ζαχαροπλαστικής.

Ο κουραμπιές θεωρείται ότι έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία, και πιο συγκεκριμένα τη Σμύρνη!

Μελομακάρονα

Αντίθετα με τον κουραμπιέ, το μελομακάρονο, τουλάχιστον από ετυμολογικής άποψης, είναι ελληνικό. Στα λεξικά αναφέρεται, ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία». Η μακαρωνία ήταν ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά.

Η μακαρωνία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλη από την ψυχόπιτα. Μικρά ψωμιά, πιθανότατα στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου, τα οποία μοιράζονταν κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. Αδιευκρίνιστο πώς και γιατί, κάποια μακαρία - ψυχόπιτα, βούτηξε σε γλυκό μέλι και έτσι δημιουργήθηκε το μελομακάρονο.

Και μπορεί η ιστορία των δύο αυτών γλυκών να χάνεται στους αιώνες, συνεχίζουν όμως να βρίσκονται κάθε χρόνο στα γιορτινά μας τραπέζια! 

Όλες εκείνες οι συνταγές που περνάνε από τη μία γενιά στην άλλη κι ενώνουν τους ανθρώπους αποτελούν μέρος της μαγείας των γιορτών! Γιατί τα Χριστούγεννα κρύβουν την επιστροφή στις ρίζες μας, εκεί από όπου ξεκινήσαμε κι εκεί όπου όλα καταλήγουν.


Πληροφορίες Μεταφορικών

Σχετικά με την αποστολή των προϊόντων σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Συνθέσεις Δώρων «Καφεκοπτεία Λουμίδη»
Greek Coffee Kit Ελληνικού Καφέ | Μεγάλο 
Αυτόματη Καφετιέρα Ελληνικού BEKO

Μόλις ολοκληρώσετε την παραγγελία σας θα λάβετε επιβεβαιωτικό email. Οι παραγγελίες αποστέλλονται στην συνεργαζόμενη εταιρεία courier την επόμενη εργάσιμη και θα λάβετε νέο email επιβεβαίωσης. Οι τυπικοί χρόνοι παράδοσης από την ημέρα παραγγελίας είναι οι εξής:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την περίοδο του lockdown λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας της συνεργαζόμενης εταιρείας courier οι χρόνοι παράδοσης προσαρμόζονται ως εξής:

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής online παραγγελίας από φυσικό κατάστημα ή με διαφορετικό τρόπο εκτός από την προεπιλεγμένη υπηρεσία κούριερ.

Η παραγγελία σας αποστέλλεται με ασφάλεια με την συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρία Courier Center στα μεγάλα αστικά κέντρα και την εταιρεία Speedex στην επαρχία.

Η εταιρία μας παραδίδει στη μεταφορική εταιρία τα προϊόντα που έχετε παραγγείλει κατάλληλα συσκευασμένα.

Οι ανωτέρω χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αποστολή των προϊόντων σας το γρηγορότερο.

Η εταιρία μας δεν φέρει ευθύνη για καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά μας ή για λόγους ανωτέρας βίας, όπως απεργίες, έντονα καιρικά φαινόμενα κλπ.

Κατά την παραλαβή των προϊόντων σας θα πρέπει να τα ελέγχετε.