Η άλεση του καφέ


Συχνά, απολαμβάνοντας μια κούπα καφέ, αγνοούμε τη διαδικασία που έχει προηγηθεί, χωρίς καν να μπορούμε να φανταστούμε τα στάδια από τα οποία περνά ο κόκκος του καφέ μέχρι να καταλήξει στην κούπα μας. Η άλεση λοιπόν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στη διαδικασία παρασκευής ενός τέλειου καφέ.

Τι είναι η άλεση;

Άλεση είναι η διαδικασία της μετατροπής των καβουρδισμένων κόκκων καφέ σε σκόνη. Σκοπός της άλεσης είναι η σύνθλιψη των κόκκων, προκειμένου το νερό να εκχυλίσει το μέγιστο των ουσιών του καφέ. Για κάθε τύπο καφέ χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος βαθμός άλεσης. Η ποιότητα της άλεσης επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του καφέ και έτσι είναι απαραίτητη η ορθή λειτουργία, η ρύθμιση και η συντήρηση του μύλου που αλέθει τους κόκκους καφέ.

Η συνολική και πλήρης αίσθηση της γεύσης του καφέ, η μυρωδιά του, το ευχάριστο άρωμά του και η ολοκληρωμένη γεύση του θα επιτευχθεί μόνο αν οι κόκκοι του καφέ αλεστούν λίγο πριν ο καφές ετοιμαστεί.

Μάλιστα για τα διαφορετικά είδη καφέ απαιτούνται διαφορετικοί τρόποι αλέσματος. Ποιοι είναι λοιπόν οι πιο διαδεδομένοι βαθμοί αλέσματος και που χρησιμοποιείται ο καθένας; 

Χοντρό άλεσμα

Η υφή του καφέ θυμίζει χοντρό αλάτι. Ο χοντροαλεσμένος καφές είναι ιδανικός για τη παρασκευή του Cold Brew καφέ, αλλά εξίσου κατάλληλος και για γαλλική καφετιέρα χειρός (την γνωστή French Press). Με το χοντρό άλεσμα ο καφές απορροφά περισσότερο νερό γεγονός που είναι αναγκαίο για τον «βρασμό» και τη μεταφορά των αρωμάτων ενός καφές φίλτρου.

Μέτριο άλεσμα 

Η υφή του καφέ θυμίζει κρυσταλλική ζάχαρη. Μέτρια αλεσμένοι κόκκοι καφέ χρησιμοποιούνται συνήθως στις ηλεκτρικές καφετιέρες καφέ φίλτρου.

Ψιλό άλεσμα

Η υφή του καφέ μοιάζει με σκόνη, ωστόσο παραμένει «σκληρός» στην αφή δίνοντας την αίσθηση της άμμου. Τα χαρμάνια του καφέ espresso αλέθονται ψιλά για να διευκολύνεται η σωστή εκχύλιση, επιτρέποντας στο νερό να «παγιδεύσει» το μέγιστο δυνατό άρωμα του καφέ σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Πολύ ψιλό άλεσμα

Ο καφές θυμίζει πούδρα ή ζάχαρη άχνη και είναι μαλακός στα δάχτυλα. Το πολύ ψιλό άλεσμα προορίζεται για καφέ που θα ετοιμαστεί χωρίς φιλτράρισμα, όπως είναι για παράδειγμα ο ελληνικός καφές.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν χαρμάνια που είναι καταλληλότερα για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ και άλλα που αναδεικνύονται περισσότερο με την παρασκευή ενός εσπρέσο. Το άλεσμα του καφέ όμως ακριβώς πριν την εκχύλισή του, είναι αυτό που δημιουργεί ένα ποιοτικό, γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα!

Στα Καφεκοπτεία Λουμίδη, οι καφέδες μας αποτελούνται από κόκκους της υψηλότερης ποιότητας που επιλέγονται προσεκτικά και καβουρδίζονται με μεράκι και εμπειρία 100 και πλέον ετών. Φροντίζουμε ώστε να αλέθουμε τον καφέ πάντα μπροστά σας, προκειμένου να αντλείτε καθημερινά ευχαρίστηση από την υπέροχη μυρωδιά του.

Γνωρίζουμε καλά τον τρόπο να προσφέρουμε απόλαυση, χαρίζοντάς σας χαμόγελα από την πρώτη κιόλας γουλιά καφέ!


Πληροφορίες Μεταφορικών

Σχετικά με την αποστολή των προϊόντων σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Συνθέσεις Δώρων «Καφεκοπτεία Λουμίδη»
Greek Coffee Kit Ελληνικού Καφέ | Μεγάλο 
Αυτόματη Καφετιέρα Ελληνικού BEKO

Μόλις ολοκληρώσετε την παραγγελία σας θα λάβετε επιβεβαιωτικό email. Οι παραγγελίες αποστέλλονται στην συνεργαζόμενη εταιρεία courier την επόμενη εργάσιμη και θα λάβετε νέο email επιβεβαίωσης. Οι τυπικοί χρόνοι παράδοσης από την ημέρα παραγγελίας είναι οι εξής:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την περίοδο του lockdown λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας της συνεργαζόμενης εταιρείας courier οι χρόνοι παράδοσης προσαρμόζονται ως εξής:

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής online παραγγελίας από φυσικό κατάστημα ή με διαφορετικό τρόπο εκτός από την προεπιλεγμένη υπηρεσία κούριερ.

Η παραγγελία σας αποστέλλεται με ασφάλεια με την συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρία Courier Center στα μεγάλα αστικά κέντρα και την εταιρεία Speedex στην επαρχία.

Η εταιρία μας παραδίδει στη μεταφορική εταιρία τα προϊόντα που έχετε παραγγείλει κατάλληλα συσκευασμένα.

Οι ανωτέρω χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αποστολή των προϊόντων σας το γρηγορότερο.

Η εταιρία μας δεν φέρει ευθύνη για καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά μας ή για λόγους ανωτέρας βίας, όπως απεργίες, έντονα καιρικά φαινόμενα κλπ.

Κατά την παραλαβή των προϊόντων σας θα πρέπει να τα ελέγχετε.