Arabica ή Robusta


Το φυτό από το οποίο προέρχεται ο καφές ονομάζεται "καφέα" (Coffea) και πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο που ανήκει στην οικογένεια των Rubiaceae. Τα καφεόδεντρα ζουν περίπου 20 έως 40 χρόνια και ευδοκιμούν κυρίως σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό. Χρειάζονται περίπου 4-5 χρόνια για να βγάλουν καρπούς, ενώ για να ωριμάσουν χρειάζεται ένα διάστημα 9-11 μηνών. Οι καρποί του καφεόδεντρου μοιάζουν με κεράσια και στο εσωτερικό τους κρύβουν τους κόκκους του καφέ.

Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες του καφέ;

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτών του γένους “Coffea”, αλλά μόνο τρία καλλιεργούνται με σκοπό την εμπορική κατανάλωση καφέ. Το Coffea Arabica (Arabica), το Coffea Canephora που είναι γνωστό ως Robusta και το Coffea Liberica που είναι γνωστό ως Liberian Coffee.

Η ποικιλία Liberian coffee καλλιεργείται κυρίως στη Λιβερία, τη Μαλαισία και την Ακτή Ελεφαντοστού και αποτελεί μόνο το 1% της παγκόσμιας αγοράς του καφέ. Οι πιο δημοφιλείς και εμπορικές ποικιλίες είναι οι Arabica και Robusta.

Coffea Arabica

O καφές Arabica είναι η αρχαιότερη ποικιλία και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία το 1753, όπου φημολογείται, ότι και από εκεί προέρχεται. Αργότερα καλλιεργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς στην Αραβική Χερσόνησο (στην Υεμένη). Η ποικιλία Arabica συνεχίζει να καλλιεργείται και σήμερα με σκοπό την ευρεία κατανάλωση της και αποτελεί το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα 1000 – 2500m. Θεωρείται ανώτερος ποιοτικά από τα υπόλοιπα είδη καφέ, καθώς διαθέτει συγκριτικά μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση με υψηλή οξύτητα, περιέχοντας 1% καφεΐνη.

Οι κόκκοι Arabica πριν το καβούρδισμα έχουν άρωμα μπλε βατόμουρου. Μετά το καβούρδισμα το άρωμά τους γίνεται έντονο με νότες φρούτων και ζάχαρης. Γενικότερα, περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών γεύσεων, που εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας.

Coffea Robusta

Η ποικιλία Robusta ανακαλύφθηκε στο Κονγκό το 1898. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη “robust” που σημαίνει εύρωστος καθώς η ποικιλία αυτή ευδοκιμεί πιο εύκολα. Είναι ένα εύρωστο είδος με υψηλή παραγωγή ανά φυτό και είναι μια ποικιλία ανθεκτικότερη στις ασθένειες. Αυτό οφείλεται κυρίως και στη μεγάλη ποσότητα καφεΐνης που περιέχει, η οποία μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της καφεΐνης χρησιμοποιείται και σε πολλά χαρμάνια σε ποσοστό 5-15%, για να προσδώσει στον καφέ μια αίσθηση «ευεξίας»!

Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα καθώς το φυτό προτιμά ένα πιο ζεστό περιβάλλον σε σύγκριση με την ποικιλία Arabica. Οι κόκκοι Robusta δίνουν στον καφέ μια πιο πικρή και βαριά γεύση με στυφές νότες. 

Τα καλύτερα χαρμάνια καφέ στα Καφεκοπτεία Λουμίδη!

Οι ιδιαιτερότητες αυτών των δύο ποικιλιών καθιστούν δυνατή την παραγωγή πολύπλοκων και πλούσιων χαρμανιών. Η ποικιλία Arabica προσδίδει στο blend λεπτότητα αρώματος και μία δόση οξύτητας, ενώ η ποικιλία Robusta χαρίζει στον καφέ τον χαρακτήρα και τη δύναμή του. 

Επισκεφτείτε το loumidis eshop και βρείτε ιδιαίτερα χαρμάνια και καφέδες μοναδικής προέλευσης που θα σας εκπλήξουν.

Ανακαλύψτε το προφίλ γεύσεων και αρωμάτων που σας ταιριάζει και απολαύστε...


Πληροφορίες Μεταφορικών

Σχετικά με την αποστολή των προϊόντων σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Συνθέσεις Δώρων «Καφεκοπτεία Λουμίδη»
Greek Coffee Kit Ελληνικού Καφέ | Μεγάλο 
Αυτόματη Καφετιέρα Ελληνικού BEKO

Μόλις ολοκληρώσετε την παραγγελία σας θα λάβετε επιβεβαιωτικό email. Οι παραγγελίες αποστέλλονται στην συνεργαζόμενη εταιρεία courier την επόμενη εργάσιμη και θα λάβετε νέο email επιβεβαίωσης. Οι τυπικοί χρόνοι παράδοσης από την ημέρα παραγγελίας είναι οι εξής:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την περίοδο του lockdown λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας της συνεργαζόμενης εταιρείας courier οι χρόνοι παράδοσης προσαρμόζονται ως εξής:

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής online παραγγελίας από φυσικό κατάστημα ή με διαφορετικό τρόπο εκτός από την προεπιλεγμένη υπηρεσία κούριερ.

Η παραγγελία σας αποστέλλεται με ασφάλεια με την συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρία Courier Center στα μεγάλα αστικά κέντρα και την εταιρεία Speedex στην επαρχία.

Η εταιρία μας παραδίδει στη μεταφορική εταιρία τα προϊόντα που έχετε παραγγείλει κατάλληλα συσκευασμένα.

Οι ανωτέρω χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αποστολή των προϊόντων σας το γρηγορότερο.

Η εταιρία μας δεν φέρει ευθύνη για καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά μας ή για λόγους ανωτέρας βίας, όπως απεργίες, έντονα καιρικά φαινόμενα κλπ.

Κατά την παραλαβή των προϊόντων σας θα πρέπει να τα ελέγχετε.