Arabica ή Robusta


Το φυτό από το οποίο προέρχεται ο καφές ονομάζεται "καφέα" (Coffea) και πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο που ανήκει στην οικογένεια των Rubiaceae. Τα καφεόδεντρα ζουν περίπου 20 έως 40 χρόνια και ευδοκιμούν κυρίως σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό. Χρειάζονται περίπου 4-5 χρόνια για να βγάλουν καρπούς, ενώ για να ωριμάσουν χρειάζεται ένα διάστημα 9-11 μηνών. Οι καρποί του καφεόδεντρου μοιάζουν με κεράσια και στο εσωτερικό τους κρύβουν τους κόκκους του καφέ.

Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες του καφέ;

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτών του γένους “Coffea”, αλλά μόνο τρία καλλιεργούνται με σκοπό την εμπορική κατανάλωση καφέ. Το Coffea Arabica (Arabica), το Coffea Canephora που είναι γνωστό ως Robusta και το Coffea Liberica που είναι γνωστό ως Liberian Coffee.

Η ποικιλία Liberian coffee καλλιεργείται κυρίως στη Λιβερία, τη Μαλαισία και την Ακτή Ελεφαντοστού και αποτελεί μόνο το 1% της παγκόσμιας αγοράς του καφέ. Οι πιο δημοφιλείς και εμπορικές ποικιλίες είναι οι Arabica και Robusta.

Coffea Arabica

O καφές Arabica είναι η αρχαιότερη ποικιλία και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία το 1753, όπου φημολογείται, ότι και από εκεί προέρχεται. Αργότερα καλλιεργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς στην Αραβική Χερσόνησο (στην Υεμένη). Η ποικιλία Arabica συνεχίζει να καλλιεργείται και σήμερα με σκοπό την ευρεία κατανάλωση της και αποτελεί το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεγάλα υψόμετρα 1000 – 2500m. Θεωρείται ανώτερος ποιοτικά από τα υπόλοιπα είδη καφέ, καθώς διαθέτει συγκριτικά μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση με υψηλή οξύτητα, περιέχοντας 1% καφεΐνη.

Οι κόκκοι Arabica πριν το καβούρδισμα έχουν άρωμα μπλε βατόμουρου. Μετά το καβούρδισμα το άρωμά τους γίνεται έντονο με νότες φρούτων και ζάχαρης. Γενικότερα, περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών γεύσεων, που εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας.

Coffea Robusta

Η ποικιλία Robusta ανακαλύφθηκε στο Κονγκό το 1898. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη “robust” που σημαίνει εύρωστος καθώς η ποικιλία αυτή ευδοκιμεί πιο εύκολα. Είναι ένα εύρωστο είδος με υψηλή παραγωγή ανά φυτό και είναι μια ποικιλία ανθεκτικότερη στις ασθένειες. Αυτό οφείλεται κυρίως και στη μεγάλη ποσότητα καφεΐνης που περιέχει, η οποία μπορεί να σκοτώσει ορισμένα από τα έντομα που απειλούν το καφεόδεντρο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της καφεΐνης χρησιμοποιείται και σε πολλά χαρμάνια σε ποσοστό 5-15%, για να προσδώσει στον καφέ μια αίσθηση «ευεξίας»!

Ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα καθώς το φυτό προτιμά ένα πιο ζεστό περιβάλλον σε σύγκριση με την ποικιλία Arabica. Οι κόκκοι Robusta δίνουν στον καφέ μια πιο πικρή και βαριά γεύση με στυφές νότες. 

Τα καλύτερα χαρμάνια καφέ στα Καφεκοπτεία Λουμίδη!

Οι ιδιαιτερότητες αυτών των δύο ποικιλιών καθιστούν δυνατή την παραγωγή πολύπλοκων και πλούσιων χαρμανιών. Η ποικιλία Arabica προσδίδει στο blend λεπτότητα αρώματος και μία δόση οξύτητας, ενώ η ποικιλία Robusta χαρίζει στον καφέ τον χαρακτήρα και τη δύναμή του. 

Επισκεφτείτε το loumidis eshop και βρείτε ιδιαίτερα χαρμάνια και καφέδες μοναδικής προέλευσης που θα σας εκπλήξουν.

Ανακαλύψτε το προφίλ γεύσεων και αρωμάτων που σας ταιριάζει και απολαύστε...


Εντός Αττικής

Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται στο Νομό Αττικής μέσω της εταιρείας Courier Center εντός 1-2 εργάσιμων ημερών. 

Εκτός Αττικής

Οι παραδόσεις των προϊόντων γίνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της εταιρείας Courier Center εντός 3-6 εργάσιμων ημερών. H μεταφορική εταιρεία Courier Center, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραδόσεων εκτός Αττικής, συνεργάζεται με την εταιρεία Speedex.

Αν η παραγγελία σας αδυνατεί να παραδοθεί με επιτυχία στη διεύθυνση που δηλώσατε, η μεταφορική εταιρεία με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη παράδοση των προϊόντων, συνεργάζεται με την εταιρεία Clever Services, η οποία περιλαμβάνει επιλεγμένα καταστήματα clever point στην Ελλάδα με διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Για αγορές άνω των 30€ τα μεταφορικά κόστη είναι δωρεάν. Για αγορές κάτω των 30€ η επιβάρυνση για τα μεταφορικά είναι 2,50€. Η υπηρεσία της αντικαταβολής είναι διαθέσιμη με επιβάρυνση 1€. Για τα κάτωθι προϊόντα ισχύει επιπλέον επιβάρυνση μεταφορικών λόγω ογκομετρικού βάρους. Το τελικό κόστος των μεταφορικών υπολογίζεται αυτόματα στο check out.

Συνθέσεις Δώρων «Καφεκοπτεία Λουμίδη»
Greek Coffee Kit Ελληνικού Καφέ | Μεγάλο 
Αυτόματη Καφετιέρα Ελληνικού BEKO

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΕΣΩ E-SHOP:

Αφού ολοκληρώσετε την παραγγελία σας και την επιβεβαίωση της πληρωμής, η παραγγελία θεωρείται ως "αποδεκτή" και θα λάβετε ένα e-mail “Επιβεβαίωση Παραγγελίας”.

Στην περίπτωση που δεν λάβετε το επιβεβαιωτικό e-mail της παραγγελίας, συνιστούμε να ελέγξετε εάν το e-mail έχει μπει στο φάκελο της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Αν τελικά δεν το έχετε λάβει συνιστούμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας +30 210 3214426.

Το e-mail "Επιβεβαίωσης" και "Αποστολής" της παραγγελίας δεν αποτελεί νόμιμη απόδειξη. Το τελικό τιμολόγιο/απόδειξη περιλαμβάνεται στη συσκευασία της παραγγελίας σας.

Οι παραγγελίες παραλαμβάνονται από την συνεργαζόμενη εταιρεία courier κατάλληλα συσκευασμένες με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Οι ανωτέρω χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την αποστολή των προϊόντων σας το συντομότερο δυνατόν. Η εταιρεία δεν ευθύνεται για καθυστερήσεις στην παράδοση της παραγγελίας που οφείλονται σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας όπως πχ. απεργίες, έντονα καιρικά φαινόμενα κτλ. ή σε περιπτώσεις που οφείλονται σε καθυστερήσεις της συνεργαζόμενης εταιρείας courier.

Κατά την παραλαβή της παραγγελίας σας, θα πρέπει να ελέγχετε τα προϊόντα.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες δύναται να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας που έχετε δηλώσει με σκοπό την ενημέρωση της κατάστασης της παραγγελίας σας αλλά και για ερευνητικούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής online παραγγελίας από φυσικό κατάστημα ή με διαφορετικό τρόπο εκτός από την προεπιλεγμένη υπηρεσία courier.