To παστέλι ως γλύκισμα και ως βασικό στοιχείο της εγχώριας διατροφικής πραγματικότητας απαντάται από τα αρχαία χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως από την εποχή του Ηροδότου «το παστέλι θεωρείται γλύκισμα τονωτικό και ευγονικό». Αναφορές για το παστέλι, υπάρχουν και στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως τροφή που δινόταν στους στρατιώτες πριν από τις μάχες, με σκοπό την ενίσχυση της ενέργειας και της δύναμης τους.
Γνωρίζατε ότι...
Η σημερινή ονομασία «παστέλι» αποδίδεται είτε στον εξελληνισμό της λατινικής λέξης pastilluw, είτε στο αρχαίο ρήμα πάσσω και πάττω, με το συγκεκριμένο ρήμα να σημαίνει πασπαλίζω, περιχύνω, διαδικασία που είναι σχετική με παρασκευή του παστελιού.
Τρόπος παρασκευής
Η διαδικασία παρασκευής του παστελιού είναι ιδιαίτερα απλή. Το μέλι θερμαίνεται σε ειδικό ρηχό σκεύος με μεγάλη επιφάνεια και ξαφρίζεται, τη στιγμή που αρχίζει να θερμαίνεται. Αφού το μέλι «δέσει» προστίθεται το σουσάμι με συνεχές ανακάτεμα, για να μην κολλήσει το μίγμα. Όταν τελειώσει η διαδικασία το μίγμα απλώνεται σε μάρμαρο ή σε ειδικό τελάρο αλειμμένο με γλυκό κρασί ή αμυγδαλόλαδο. Tέλος, μορφοποιείται και κόβεται σε κομμάτια, όταν το μίγμα έχει πλέον κρυώσει.
Διατροφική αξία
Το παστέλι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, έχοντας υψηλή διατροφική αξία. Βασικά συστατικά του παστελιού είναι το σουσάμι και το μέλι, με τη διατροφική του αξία να έχει άμεση σχέση με την επιμέρους αξία αυτών των συστατικών.
Σουσάμι
Το σουσάμι, ο σπόρος ενός από τα πιο παλαιά φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ στον κόσμο, αποτελεί ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία του ανθρώπου. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και λιγνάνες που έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι΄ αυτό και θεωρείται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Μέλι
Το ζήτημα της διατροφικής αξίας του μελιού είναι καθολικά αποδεκτό, με τη μυθολογία να το θεωρεί ως τη μοναδική τροφή των Θεών. Η βιολογική αξία του μελιού έγκειται τόσο στη διαιτητική αξία που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και στην αντιοξειδωτική του δράση. Το μέλι περιέχει μια πληθώρα συστατικών, όπως σάκχαρα, αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες, που είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο.
Κατάλληλο για δεκατιανό στην εργασία ή στο σχολείο, το παστέλι μπορεί να προτιμηθεί από άλλου είδους γλυκίσματα, αφού τα λιπαρά του δεν είναι κορεσμένα. Δίνει ενέργεια η οποία απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό και είναι απαραίτητη, για να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες , πνευματικές και σωματικές. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο και περιέχει ισορροπημένη αναλογία λιπαρών και υδατανθράκων.
Το παστέλι αποτελεί το ιδανικότερο σνακ για όσους προσέχουν την διατροφή τους ή επιλέγουν υγιεινά γεύματα μέσα στην ημέρα. Συνδυάζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και προσφέρει παράλληλα μια γλυκιά γεύση σε κάθε σας γεύμα!
Επισκεφτείτε το loumidis eshop και ανακαλύψτε τη μεγάλη μας ποικιλία σε εκλεκτά snacks αλλά και αποξηραμένα φρούτα. Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για γλυκό χωρίς τύψεις και κάντε τη μέρα σας πιο νόστιμη.
Επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν και ολοκληρώστε την γευστική σας εμπειρία απολαμβάνοντας παράλληλα τον αγαπημένο σας καφέ, τα ροφήματα ή και άλλες αυθεντικές ελληνικές απολαύσεις από τα Καφεκοπτεία Λουμίδη.