Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την αγαπημένη μας συνήθεια, το αγαπημένο μας ρόφημα που δεν είναι άλλο από τον καφέ!
Η Παγκόσμια ημέρα καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, με σκοπό την προώθηση της κατανάλωσής του. Η ιστορία όμως του καφέ έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στο χρόνο!
Γνώριζες ότι αυτός που ανακάλυψε τον καφέ ήταν ένας βοσκός ο οποίος παρατηρούσε τα πρόβατά του;
Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο το 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία, ανακαλύφθηκε το καφεόδεντρο. Εκεί ένας βοσκός είδε ότι όταν τα πρόβατά του έτρωγαν τους καρπούς ενός άγνωστου μέχρι τότε φυτού, γίνονταν ιδιαίτερα δραστήρια. Όταν δοκίμασε κι εκείνος, συνειδητοποίησε ότι οι καρποί αυτοί του έδιναν περισσότερη ενέργεια και είχαν ευεργετικές ιδιότητες.
Χαρούμενος για να την ανακάλυψή του θέλησε να μοιραστεί το μυστικό του με τους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού. Εκείνοι χρησιμοποιώντας τους καρπούς του φυτού έφτιαξαν ένα ρόφημα και εντυπωσιάστηκαν από το πόση εγρήγορση τους έδινε και από το γεγονός ότι τους «διευκόλυνε» στις ολονύκτιες προσευχές τους.
Ο βοσκός είχε καταφέρει να ανακαλύψει τον καφέ!
Μπορεί η Αιθιοπία να είναι η χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε ο καφές αλλά η Υεμένη είναι η χώρα στην οποία ξεκίνησε η εμπορική του δραστηριότητα. Μάλιστα από την χώρα αυτή προήλθε και το όνομά του. Πιο συγκεκριμένα η λέξη «Qahwa», που προφέρεται «κάουα», χρησιμοποιούνταν από τους Άραβες για να ορίσει αρχικά το κρασί, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον καφέ μιας και το αλκοόλ απαγορεύτηκε από το Ισλάμ!
Καθώς περνούσαν τα χρόνια η λέξη γνώρισε πολλές διαφοροποιήσεις, με κάθε χώρα να χρησιμοποιεί διαφορετική προφορά όπως: cavè, cavà, cihuè, caveah, choana, chnachout, caffa αλλά και η "quahvé" στα τούρκικα που σημαίνει «ό,τι ανεβάζει ψηλά», για να φτάσει σήμερα το αγαπημένο μας ρόφημα να ονομάζεται “καφές”!
Ο καφές διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο
Ο καφές με το πέρας των χρόνων γίνεται αγαπημένο ρόφημα σε όλο τον κόσμο, το γνωρίζουν πλέον όχι μόνο οι Άραβες αλλά και οι Τούρκοι και οι Πέρσες! Με τη διάδοση του εμπορίου οι Βενετοί τον μετέφεραν στην Ιταλία. Εκεί αρχικά τον ονόμασαν “σατανικό ποτό” μέχρι τη στιγμή που το δοκίμασε ο τότε Πάπας και μαγεύτηκε τόσο από τη γεύση του, που έδωσε το “ελεύθερο” σε όλους τους χριστιανούς να καταναλώνουν τον καφέ.
Παρά το γεγονός ότι οι Άραβες διατηρούσαν το μονοπώλιο της εξαγωγής του καφέ, οι Ολλανδοί κατόρθωσαν τον 17ο αιώνα, να πάρουν σπόρους και να τους φυτέψουν στις αποικίες τους στην Ινδονησία. Την ίδια περίοδο και αφού το ρόφημα του καφέ είχε γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη, έφτασε και στην Αμερική! Μετά μάλιστα το βαρύ φόρο που επιβλήθηκε στο τσάι από το βασιλιά Γεώργιο Γ’, οι Αμερικάνοι στράφηκαν προς τον καφέ.
Βραζιλιάνικος καφές
Ο Francisco de Mello Palheta, ταξίδεψε μέχρι τη Γουϊνέα, για να πάρει σπόρους από τους Γάλλους αποίκους. Αυτοί για να κρατήσουν το μονοπώλιο όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκαν να του δώσουν τους πολυπόθητους σπόρους. Όμως ο Palheta τους κέρδισε με την γοητεία του. Η σύζυγος του κυβερνήτη τον ερωτεύτηκε και του έδωσε τους σπόρους κρυφά. Μια κίνηση που άλλαξε όλη την ιστορία του αγαπημένου μας ροφήματος.
Ο καφές έφτασε στη Βραζιλία, όπου τόσο εξαιτίας του κλίματος της, όσο και των τεράστιων εκτάσεών της, έγινε η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ!
Μπορεί ο καφές μετά από την τυχαία ανακάλυψή του στα υψίπεδα της Αιθιοπίας, να πέρασε από πολλά στάδια για να κάνει την εμφάνισή σου στον κόσμο, να εδραιωθεί και τελικά να γιορτάζεται ως ένα από τα αγαπημένα μας ροφήματα, σήμερα όμως έρχεται στην πόρτα σου εύκολα και γρήγορα! Επισκέψου το e-shop των Καφεκοπτείων Λουμίδη, και απόλαυσε αυθεντικούς ελληνικούς, φρεσκοκομμένους φίλτρου, εκλεκτούς espresso και στιγμιαίους καφέδες με ένα κλικ!