Οι καρποί του καφέ προέρχονται από τα δέντρα του γένους Καφέα. Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί 124 είδη, από τα οποία μόνο η Arabica και η Robusta καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς. Το καφεόδεντρο φύεται σε περίπου 70 χώρες, κοντά στη ζώνη του Ισημερινού και απαιτεί τροπικό κλίμα και υψηλό υψόμετρο, τα οποία καθορίζουν την ποιότητα και τη γεύση του καφέ. Ο «κόκκος καφέ» είναι ο σπόρος του καφεόδεντρου, ο οποίος ωριμάζοντας γίνεται κόκκινος και φτάνει στο μέγεθος ενός κερασιού.