Η παραγωγή του στιγμιαίου καφέ ακολουθεί όλα τα στάδια επεξεργασίας μέχρι και την άλεση, όπου διαφορετικές ποικιλίες καβουρδισμένου καφέ ενώνονται, φτιάχνοντας ένα χαρμάνι, το οποίο αλέθεται και ενώνεται με ζεστό νερό, δημιουργώντας μια πελώρια κούπα καφέ. Το μείγμα που προκύπτει φιλτράρεται προκειμένου να αφαιρεθούν όλα τα μη διαλυτά σωματίδια. Έπειτα, η υγρασία του μείγματος αφαιρείται σταδιακά με ζεστό ή ψυχρό αέρα, δημιουργώντας την τελική σκόνη στιγμιαίου καφέ.